Prima / Noutăţi / Joi, 29 Noiembrie 2018, incepînd cu orele 9:30 in sala de conferințe a Agenției "Apele Moldovei", se va desfășura seminarul privind prezentarea și diseminarea rezultatelor intermediare obținute în cadrul implementării proiectului "Guvernarea inteligentă a rîului: Implementarea Contractului de Rîu pe baziunul r. Botna pentru Managementul Integrat al Resurselor de Apă", (Acronim: SMA.RI.GO.2.0).
Joi, 29 Noiembrie 2018, incepînd cu orele 9:30 in sala de conferințe a Agenției "Apele Moldovei", se va desfășura seminarul privind prezentarea și diseminarea rezultatelor intermediare obținute în cadrul implementării proiectului "Guvernarea inteligentă a rîului: Implementarea Contractului de Rîu pe baziunul r. Botna pentru Managementul Integrat al Resurselor de Apă", (Acronim: SMA.RI.GO.2.0).
28.11.2018      

Proiectul este finanțat de ministerului de Externe al Republicii Italiei in cadrul Programului KEP ITALY 2017 și are ca scop transmiterea experienței din Italia spre Moldova.

Coordonator principal al proiectului este Centrul de instruire "Alta Scuola" din or. Orvieto, Italia, manager, Endro MARTINI, o personalitate apreciată și pasionată de activitatea ce o realizează. Deasemenea partener în consorțiul Iatalian este professorul universitar, Massimo BASTIANI, promotor al "Contractului de rîu", prin fundamentarea teoretică și aplicativă a metodologiei date, pe larg aplicată in în Italia, Franța și alte țări. Un alt partener in echipa etaliana este inginerul, Agostino AVANZI, prezent in RM din 2013, prin implementarea proiectului "Suport de Asistență Tehnică și Management în vederea Protecției la Inundații a teritoriului Republicii Moldova", fapt, ce ne convinge de durabilitatea cooperării.

În plan național, proiectul se implementează de către Intreprinderea de Stat "Direcția Bazinieră de Gospodărire a Apelor", in parteneriat cu Agenția "Apele Moldovei", Universitatea Tehnica a Moldovei și societatea civilă "Caroma Nord".  

La lucrările seminarului participă reprezentați ai misiunii diplomatice a Republicii Italia in Republica Moldova, inclusiv Excelența sa, doamna ambasadoare, Valeria BIAGIOTTI, demnitari înalți precum doamna Secretar de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Valentina ȚAPEȘ, conducerea Agenției "Apele Moldovei", însoțiți de dl Director, Andrei ANTONEVICI, reprezentanți ai autorităților publice locale din raioanele Ialoveni și Căușeni, ai serviciilor speciale, reprezentați ai comunității academice și ai societății  civile etc.

Proiectul isi propune transferul de bune practici, tehnologii cu privire la modul de administrare a resurselor acvatice, cu precădere a râului prin intermediul metodologiei "Contractul de râu". Aplicarea metodologiei date este inițiată in mai multe țări europene precum Italia, Franța, din anii 1980 și a demonstrat eficiență prin implicarea întregii societăți in administrarea rîului incepind de la Autoritățile Publice Centrale, Autoritățile Publice locale, servicii specializate, societatea civilă, agenți economici la simpli cetățeni interesati de mediu în care locuiesc si cu precadere de calitatea apei.

Obiectul de studiu și de aplicare a metodologiei "Contractului de rîu", in RM este rîul Botna, care traversează 2 raioane (Ialoveni și Căușeni). La zi starea rîului este afectată de un grad inalt de poluare de multiple deseuri, canalul rîului are un grad avansat de colmatare, de asemenea este supus si riscului de inundații.

Un alt scop este creșterea gradului de responsabilitate a societății fața de bunul public precum este apa și participarea la guvernarea râului, prin preluarea practicilor partenerilor europeni. Consultarea partilor interesate, comunicarea și informarea despre mediu, apă, rîu, identificarea locului și rolului fiecarui va conduce la intocmirea unui contract numit "Contract de rîu", care va constitui un angajament pentru realizarea unui program de activități, inclusiv un temei pentru identificarea si colectarea de mijloace financiare alocate pentru buna adminstrare a rîului.

Având în vedere, că procesul de implementare este in a doua etapă (SMARIGO 2), lucrările au premiza a se desfășura constructiv, într-o atmosfera caldă, cooperantă și prietenoasă, cu certitudine util pentru toți cei prezenti. 

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Noutăţi      Legislaţie      Activitate      Hărţi      Informaţii utile      REVISTA APELOR      Sistemul Geografic Informațional în domeniul Apelor      Achiziții publice
Tel. (+373) 022- 280-700
(+373) 022-280-965
  Fax. (+ 373) 022-280-822   Adresa: str. Gheorghe Tudor, 5, etj. 5, MD-2028, Chişinău, Republica Moldova
actualizat la: 27.03.2020
Prima Prima      Contact Contact      Harta Harta vizitatori: 1016226        Creat de BRAND.MD      sus sus