Prima / Noutăţi / La 20 noiembrie curent a fost creat Comitetul de subbazin al râului Lăpușna.
La 20 noiembrie curent a fost creat Comitetul de subbazin al râului Lăpușna.
26.11.2018      

Evenimentul de lansare a Comitetului a fost organizat în orașul Hîncești, de organizațiile EcoContact și Pro Dezvoltare Rurală și a întrunit mai mulți reprezentanți ai autorităților publice locale din raioanele situate în apropierea bazinului hidrografic al râului Lăpușna. De asemenea, la eveniment au participat și reprezentanții Agenției „Apele Moldovei", reprezentanța teritorială a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Agenția Dezvoltării Teritoriale, reprezentanți ai mediului de afaceri şi ai sectorului asociativ, precum și reprezentanți ai populației locale - utilizatoare a resursei de apă.

Necesitatea creării Comitetului de subbazin a fost recunoscută pe parcursul mai multor întruniri ai practicienilor, APL-urilor și liderilor locali, urmare a problemelor legate de situația ecologică a râului Lăpușna, a lipsei sistemului de sanitație și a unei stații de epurare, precum și a lipsei unui management eficient al resursei de apă în bazinul hidrografic.

Odată cu instituirea Comitetului au fost aprobate Regulamentul de funcționare, Planul de Management, și Planul de acțiuni pentru următoarele șase luni, fiind prevăzute din start activități de lucru cu populația locală și acțiuni de responsabilizare a cetățenilor vis-a-vis de factorii de poluare a apei și solului.

La moment, componența Comitetului numără 19 membri, printre aceștia reprezentanți ai APL-urilor, utilizatori ai resursei de apă și agenți economici care gestionează acumulările de apă din raioanele Nisporeni, Hîncești și Leova.

În calitate de președinte al Comitetului a fost ales actualul Primar de Cărpineni, Ion Cărpineanu, iar până la identificarea unor resurse locale, Secretariatul Tehnic al Comitetului va fi asigurat de către A.O. EcoContact.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Promovarea Managementului integrat al apelor în bazinul râului Lăpușna", finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și implementat de către A.O. EcoContact în parteneriat cu Agenția „Pro Dezvoltare Rurală". 

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Noutăţi      Legislaţie      Activitate      Hărţi      Informaţii utile      REVISTA APELOR      Sistemul Geografic Informațional în domeniul Apelor      Achiziții publice
Tel. (+373) 022- 280-700
(+373) 022-280-965
  Fax. (+ 373) 022-280-822   Adresa: str. Gheorghe Tudor, 5, etj. 5, MD-2028, Chişinău, Republica Moldova
actualizat la: 27.03.2020
Prima Prima      Contact Contact      Harta Harta vizitatori: 1020458        Creat de BRAND.MD      sus sus