Prima / Noutăţi / Agenţia „Apele Moldovei” a semnat un acord cu FPM Moldova privind modernizarea sectorului de irigare
Agenţia „Apele Moldovei” a semnat un acord cu FPM Moldova privind modernizarea sectorului de irigare
06.05.2011      

Agenţia „Apele Moldovei" şi Fondul Provocările Mileniului Moldova au semnat astăzi, 6 mai  2011, un acord de implementare  a activităţilor de reformare şi reabilitare a sectorului de irigare, prevăzute în Programul Compact.

Acordul semnat stabileşte responsabilităţile celor două instituţii în scopul reformării sectorului de irigare, modernizării şi reabilitării sistemelor de irigare în perioada 2011-2015. 

Conform prevederilor documentului semnat, Agenţia "Apele Moldovei" va acorda suport companiilor responsabile de proiectarea şi reabilitarea  a 11 sisteme centralizate de irigare, va facilita instruirea operatorilor staţiilor de pompare şi altor specialişti tehnici implicaţi în gestionarea sistemelor de irigare etc. Agenţia, de asemenea, va participa la crearea reţelei naţionale de monitorizare în timp real a cantităţii şi calităţii apelor, menită să contribuie la gestionarea eficientă a resurselor de apă. 

De asemenea, Agenţia „Apele Moldovei" va crea o subdiviziune specializată în acordarea asitenţei şi monitorizării activităţii noilor Asociaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru irigare. 

În acelaşi timp, FPM Moldova  va procura  echipamentul necesar pentru menţinerea după reabilitare a reţelelor centralizate de irigare. Acordul prevede şi procurarea echipamentului necesar pentru monitorizarea în timp real a calităţii şi cantităţii apei în rîurile Prut şi Nistru, ceea ce va îmbunătăţi gestionarea riscurilor în cazul situaţiilor excepţionale de secetă sau inundaţii în Republica Moldova.

De asemenea, FPM Moldova va contribui la instruirea angajaţilor Agenţiei în domeniul de management al Asociaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru irigare. 

Semnarea acordului dintre FPM Moldova şi Agenţia „Apele Moldovei" face parte din prevederile Acordului Compact, semnat în 2010 de Guvernul Republicii Moldova şi Corporaţia Provocările Mileniului a Guvernului SUA, care prevede acordarea în formă de grant a 262 de mln. dolari pentru reabilitarea drumurilor şi tranziţia la agricultura performantă. Programul Compact este primul program de asistenţă care prevede investiţii în sectorul de irigare din Republica Moldova.

 
  Mărimea textului în document
Close
Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Noutăţi      Legislaţie      Activitate      Hărţi      Informaţii utile      REVISTA APELOR      Sistemul Geografic Informațional în domeniul Apelor      Achiziții publice
Tel. (+373) 022- 280-700
(+373) 022-280-965
  Fax. (+ 373) 022-280-822   Adresa: str. Gheorghe Tudor, 5, etj. 5, MD-2028, Chişinău, Republica Moldova
actualizat la: 27.03.2020
Prima Prima      Contact Contact      Harta Harta vizitatori: 1020507        Creat de BRAND.MD      sus sus