Prima / Noutăţi / Lansarea sezonului de irigare la sistemul renovat în cadrul Programului Compact în localitatea Lopatna raionul Orhei
Lansarea sezonului de irigare la sistemul renovat în cadrul Programului Compact în localitatea Lopatna raionul Orhei
22.05.2015      

Conferința finală de prezentare a realizărilor obținute în cadrul activității de reformare a sectorului de irigare a Programului Compact. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul  sistemului de irigare Lopatna din raionul Orhei și a inclus vizite pe terenurile agricole ale fermierilor care deja utilizează apa pentru irigare de la sistemul renovat.

     Valentina Badrajan, directorul executiv al FPM Moldova, a precizat că sistemele de irigare renovate în cadrul Programului Compact au fost concepute să reziste peste 50 ani, timp în care vor deservi generații de agricultori. În prezent, 10 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, create în cadrul Programului Compact, au primit în gestiune gratuită sistemele de irigare reabilitate cu fondurile Guvernului SUA. Pentru renovarea sistemului de irigare Lopatna au fost investite peste 3,5 milioane USD și permite irigarea a circa 500 de hectare de teren agricol.            

În cadrul Programului Compact sunt renovate 10 sisteme de irigare care va permite irigarea a mai bine de 15 mii de hectare de teren agricol. Guvernul SUA a alocat în acest scop circa 80 de milioane USD. 

      Ambasadorul SUA James Pettit a salutat fermierii în limba română și a declarat că este  bucuros să vadă realizată investiția de milioane în localitățile renumite prin creșterea legumelor și fructelor. ”Am convingerea că prin utilizarea sistemelor de irigare va fi realizată trecerea la agricultura de valoare înaltă, vor crește investițiile în zonă, ca ulterior fermierii să devină o sursă de fructe și legume care vor fi comercializate atît pe piața internă, cît și cea externă”.

     Fermierul Tudor Cebotari, președintele AUAI din aria sistemului de irigare Lopatna a confirmat  ”Suntem recunoscători poporului american pentru contribuția considerabilă și șansa oferită fermierilor de a trece la un nivel calitativ de producere”.

 

    Prezenți la eveniment Radu Cazacu,  șeful Direcției hidroameliorație, monitorizare și supraveghere și Victor Cibotari, șef adjunct al Direcției hidroameliorație, monitorizare și supraveghere au discutat cu reprezentanții Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare  despre conlucrarea pe viitor în vederea organizării eficiente a procesului de irigare a culturilor agricole de către AUAI.

 
  Mărimea textului în document
Close
Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Noutăţi      Legislaţie      Activitate      Hărţi      Informaţii utile      REVISTA APELOR      Sistemul Geografic Informațional în domeniul Apelor      Achiziții publice
Tel. (+373) 022- 280-700
(+373) 022-280-965
  Fax. (+ 373) 022-280-822   Adresa: str. Gheorghe Tudor, 5, etj. 5, MD-2028, Chişinău, Republica Moldova
actualizat la: 27.03.2020
Prima Prima      Contact Contact      Harta Harta vizitatori: 1023831        Creat de BRAND.MD      sus sus