Prima / Noutăţi / Un stol de lebede s-a adăpostit pe lacul de acumulare Ghidighici
Un stol de lebede s-a adăpostit pe lacul de acumulare Ghidighici
11.01.2017      

De curând am putut cu toții admira peisajul mirific creat de un stol de lebede care s-a aciuat pe lacul de acumulare Ghidighici. Este vorba mai exact de 21 de păsări, după cum confirmă Î.S. "SGA Nistru-Centru", 21 de lebede care s-au oprit, nu se știe pentru un popas sau pentru o perioadă mai îndelungată. Angajații Î.S. ,,SGA Nistru-Centru" comunică că aceasta s-a realizat în data de 05.01.2017, atunci când reprezentanţii sectorului de exploatare Ghidighici al Î.S. "SGA Nistru-Centru" au depistat lebedele, care s-au adăpostit în coada lacului Ghidighici. Din observaţiile vizuale, putem comunica că nici una dintre păsări nu este traumată. Având în vedere temperaturile scăzute, ninsorile şi gerul prognozat pentru următoarele zile, angajaţii întreprinderii monitorizează evoluţia acestui stol de lebede, asigurându-le cu hrana necesară, potrivit recomandărilor reprezentanţilor Laboratorului de ornitologie din cadrul Institutului de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a RM.

 Faptul prezenței lor nu poate să nu bucure. Ba mai mult, angajații Î.S. "SGA Nistru-Centru" la care Agenția ,,Apele Moldovei" deține calitatea de fondator consideră că această populare a ecosistemului lacului de acumulare Ghidighici nu este una întâmplătoare. Pe parcursul anului trecut au fost realizate câteva lucrări esențiale pentru crearea condițiilor propice repopulării și dinamizării activității faunei în ecosistemul acvatic al bazinului lacului Ghidighici și nu numai.

            Conform Î.S. "SGA Nistru-Centru" în vara anului 2016 au fost executate lucrările de demolare a digului din lunca bazinului acvatic Ghidighici pentru readucerea r. Bâc în cursul lui natural, în conformitate cu planul aprobat de Agenţia „Apele Moldovei". Astfel, lucrările propriu-zise au fost îndeplinite în 2 etape:

-  I etapă - ruperea digului în 3 (trei) locuri pentru desecarea râului provizoriu şi a terenurilor înecate;

-  II etapă - demolarea digului pe toată lungimea, nivelarea terenului cu împrăştierea pământului afânat în albia râului provizoriu. Totodată, au fost executate lucrări de curăţire şi adâncire a albiei naturale a râului Bâc până la intrarea în lacul Ghidighici.

În rezultatul acestor lucrări, oglinda lacului de acumulare s-a extins pe o suprafaţa considerabilă, mai exact - 30 ha. Drept urmare, ecosistemul acvatic s-a îmbunătăţit, iar zona respectivă a devenit asemeni unei rezervaţii naturale unde s-au adăpostit mai multe păsări sălbatice.

Totodată, a fost redus riscul de inundaţii a zonei industriale a or. Străşeni şi drumului local L445 Roşcani-Sireţi.

 

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Noutăţi      Legislaţie      Activitate      Hărţi      Informaţii utile      REVISTA APELOR      Sistemul Geografic Informațional în domeniul Apelor      Achiziții publice
Tel. (+373) 022- 280-700
(+373) 022-280-965
  Fax. (+ 373) 022-280-822   Adresa: str. Gheorghe Tudor, 5, etj. 5, MD-2028, Chişinău, Republica Moldova
actualizat la: 27.03.2020
Prima Prima      Contact Contact      Harta Harta vizitatori: 1016226        Creat de BRAND.MD      sus sus