Prima / Noutăţi / Comunicat de presă
Comunicat de presă
16.03.2017      

În data de 14 martie, de Ziua Internațională a Râurilor, cunoscută și ca Ziua Internațională de acțiune de protejare a apelor împotriva Barajelor mari, colegii din cadrul Agenției „Apele Moldovei" s-au deplasat în satul Mărculești, raionul Florești.

În urma inspectării râului Răut din preajma localității, reprezentanții Agenției au constatat că debitul mare a dus la ieșirea apei din albia râului. Astfel apa a pătruns pe terenul repartizat pentru fâşiile de deviere - teren al Fondului Apelor.

 

Deși unii săteni s-au arătat nemulțumiți de faptul că nu pot folosi zona în scop de pășune, reprezentanții Apelor Moldovei le-au explicat că terenul face parte din fâşia riverană de protecţie a apei râului Răut și nu poate fi folosită în alt scop.

Iar în ceea ce privește înnămolirea a trei izvoare din preajmă, problema a apărut după ce autoritatea publică locală a efectuat lucrări de reconstrucție a unui canal de scurgere fără avizul Agenției „Apele Moldovei", fiind posibile anumite abateri de la parametrii tehnici. În acest mod circuitul natural al apei din izvoare spre râu a fost parțial blocat.

 

Totodată s-a constatat că în zona respectivă apele freatice sunt la adâncime foarte mică și din această cauză pătrund cu ușurință la suprafață, inclusiv în subsoluri în perioada de precipitații.

Referitor la solicitarea localnicilor  de a deschide barajul de la Florești, reprezentanții Agenției au explicat că propunerea nu este o soluție viabilă, întrucât ar duce la inundarea altor  localități în aval de baraj și în același timp ar putea duce la distrugerea florei și faunei din regiune.

 

 

 

 
  Mărimea textului în document
Close
Plasează articolul în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Noutăţi      Legislaţie      Activitate      Hărţi      Informaţii utile      REVISTA APELOR      Sistemul Geografic Informațional în domeniul Apelor      Achiziții publice
Tel. (+373) 022- 280-700
(+373) 022-280-965
  Fax. (+ 373) 022-280-822   Adresa: str. Gheorghe Tudor, 5, etj. 5, MD-2028, Chişinău, Republica Moldova
actualizat la: 27.03.2020
Prima Prima      Contact Contact      Harta Harta vizitatori: 1016226        Creat de BRAND.MD      sus sus